Kansalaisaloite työeläkeindeksin muuttamisesta pitää hylätä

Kansalaisaloite työeläkeindeksin muuttamisesta oli eilen 9.2. eduskunnnan lähetekeskustelussa. Onneksi eduskunta näyttäisi olevan aloitteen suhteen järkilinjalla, ja aloitteen läpimeno näyttää tällä hetkellä erittäin epätodennäköiseltä. Aloite vetoaa eläkerahastoissa tällä hetkellä oleviin varoihin ja köyhien eläkeläisten hankalaan tilanteeseen ja vaatii työeläkeindeksin muuttamista täysin palkkojen kehitystä seuraavaksi. (Nykyisin 80% painoarvo kuluttajahintojen kehityksellä ja 20% ansiotasoilla.) Muutos suosisi hyvätuloisia eläkeläisiä, ei ratkaisisi eläkeläisköyhyyden ongelmia ja vaatisi merkittäviä korotuksia eläkemaksuihin.

Vaikka tämä aloite kaatuisikin, ei vielä ole varaa rentoutua, sillä esimerkiksi Tampereella 30.1. järjestetty keskustelutilaisuus osaltaan demonstroi kuinka kiivasta kannatusta radikaaleillakin eläkemuutoksilla on takanaan.

Aamulehti: ”Yleisön tunteet kuumenivat Aamulehden eläkeillassa: Eläkerahastojen varat haluttiin heti jakoon”
http://www.aamulehti.fi/…/yleison-tunteet-kuumenivat-aamul…/

Mistä olen huolissani?
Eläkejärjestelmän asiantuntijat ovat toistuvasti todenneet että muutos johtaisi eläkevarantojen romahtamiseen muutamassa vuosikymmenessä. Tämän estäminen vaatisi sekä massiivisia korotuksia eläkemaksuihin että vanhuuseläkkeen ikärajan nostamista. Toisekseen indeksimuutos ei auta köyhimpiä eläkeläisiä. Pienituloisimmat eläkeläiset elävät takuueläkkeen tai kansaneläkkeen ja pienen työeläkkeen varassa. Työeläkeindeksi ei vaikuta kansaneläkkeeseen tai takuueläkkeeseen, niiden tarkistamiseen käytetään kansaneläkeindeksiä. Muutoksesta hyötyisivätkin ensisijaisesti hyvätuloiset eläkeläiset.

Eläkeläiset ovat kuitenkin iso ja aktiivisesti äänestävä joukko. Mikäli pienituloisten eläkeläisten ongelmiin ei saada rakennettua uskottavaa ratkaisua on vain ajan kysymys milloin jokin tämän kaltainen katastrofaalinen muutos pääsee lävitse.

Mitä pitäisi tehdä?
Koska nykyinen nuoriso joutuu maksamaan edellisiin sukupolviin verrattuna huomattavasti isommat eläksemaksut ja saa maksuilleen pienemmän vastineen on eläkkeistä puhuminen siirrettynä palkkana väärä lähtökohta. Eläkkeet ovat osittain ansiosidonnaisesti määräytyvä sosiaalietuus.

Indekseistä saatavat prosentuaaliset korotukset suosivat jo valmiiksi suurempia eläkkeitä nauttivia. Eläkeläisköyhyys on oikea ongelma, mutta se ei ratkea työeläkeindeksiä parantamalla. Indeksimuutosta halvempi tapa korjata akuutti ongelma voi olla suora euromääräinen korotus takuueläkkeeseen. Hieman pidemmällä aikavälillä työeläkkeiden tasoa ja laskukaavoja kannattaa tarkastella osana siirtymistä kohti perustulojärjestelmää.

Lue myös:
http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005081777.html