Eutanasia-aloitteesta vaalilupausten mittari?

Kansalaisaloite ”Eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta ” luovutettiin eduskunnalle eilen, aloite keräsi hieman yli 63 000 allekirjoittajaa ollen 16. eduskunnalle toimitettu kansalaisaloite. Vaalikonevastausten perusteella aloitteen läpipääsyn pitäisi olla triviaali kysymys: 119 kansanedustajaa on ilmoittanut eutanasiaa kannattavansa. Valitettavasti asiat eivät kuitenkaan ole aina näin selviä.

Tärkeintä on, että eduskuntaryhmät eivät tee asiassa ryhmäpäätöksiä. Olisi koko kansalaisaloitejärjestelmän uskottavuuden kannalta erittäin huolestuttavaa mikäli aloite kaatuisi ryhmien sisäiseen politikointiin. On myös erittäin surullista, mikäli aloite kaatuisi siihen että n. 20 edustajaa äänestäisi vaalikonevastauksiensa vastaisesti.

Viime aikoina on puhuttu paljon paljon valehtelun ja puolitotuuksien varaan perustuvien kampanjoiden muodostamasta uhkasta demokratialle. Millaisen kuvan eduskunta antaa itsestään mikäli hylkää tämän aloitteen?

Oma kantani eutanasiaan summautuu hyvin kansalaisaloitteen perusteluosassa: ”Kun on käytetty loppuun lääketieteelliset kivunlievittämisen keinot ja kärsivät kanssaihmisemme haluavat omasta vapaasta tahdostaan ja oman vakaan päätöksen mukaan kuolinapua, eutanasia merkitsee heille sanamukaisesti hyvää kuolemaa. ”

Päätös elämästä tai kuolemasta kuuluu ihmiselle itselleen. Millä oikeudella me päätämme hänen puolestaan?