EU:n tekijänoikeusreformista valeuutisten edistäjä?

EU:ssa työstetään parhaillaan merkittävää tekijänoikeusreformia, jonka lopputulokset voivat vaikuttaa ratkaisevalla tavalla siihen mitä me voimme verkossa tehdä. Yksi isoista kysymyksistä käsittelee sisältöjen linkittämistä Internetissä, niinsanottua linkkiveroa.

Mistä on kysymys?

Vanhat, isot ja vaikutusvaltaiset lehtitalot ovat hankalassa tilanteessa. Mainontaan liittyvät rahavirrat siirtyvät yhä enenevissä määrin Internettiin, eivätkä esimerkiksi lehtikustantajat ole vielä onnistuneet kompensoimaan verkosta saatavilla tuloilla painetuista lehdistä saatavien mainostulojen jyrkkää laskua. Ratkaisuksi ongelmaansa he lobbaavat aktiivisesti linkkiveroksi kutsutun lisensointijärjestelmän puolesta.

Linkkivero, miten se toimii?

Lehtitalot vaativat, että koska esimerkiksi Google tienaa itselleen mainostuloja välittäessään linkkejä heidän tuottamiinsa sisältöihin Googlen pitäisi maksaa heille lisenssimaksuja. Jälleen kerran pääsemme nauttimaan jokaisen tekijänoikeuskeskustelun vakioväittämästä: ”Tuohan on varastamista, kyllähän tekijän täytyy saada kohtuullinen korvaus tekemästään työstä”.

Vaatimus on sekä vaarallinen että absurdi

Linkittäjä myös ohjaa käyttäjiä linkitetylle sivustolle ja siten myös lisää myös kyseisen sivuston keräämiä mainostuloja. Netin käyttö perustuu linkityksiin, ilman tehokasta linkitystä ja isoja hakukoneita sisältöjen löytäminen muuttuu vaikeammaksi jolloin sekä kuluttaja, mainostaja että sisällöntuottaja häviävät. Tämä on nähtävissä Saksassa ja Espanjassa toteutetuissa, fiaskoon päättyneissä, linkkiverokokeiluissa. Saksassa kustantajat päätyivät antamaan Googlelle poikkeusluvan maksuttomaan linkittämiseen, siten vahvistaen juuri sen yhtiön markkina-asemaa jonka he väittivät itseltään varastavan. Espanjassa vastaavan lakimuutoksen tultua voimaan Google ilmoitti rajaavansa espanjalaiset lehdet ulos google news -palvelustaan. Lopputulemana kustantajat huomasivat tulojensa laskeneen ja päätyivät pyytämään lain perumista.

Molemmat kokeilut ovat siis johtaneet tilanteisiin jossa tiedonsaantia on vaikeutettu, kustantajien taloushuolet eivät ole helpottaneet ja digitaalisten markkinoitten toimintaa on monimutkaistettu. Tavallaan voisi luulla että tällaisten menestystarinoiden jälkeen linkkivero olisi Euroopassa jo haudattu, mutta jotenkin tämäkin älynväläys on taas tehnyt guggenheimit ja palannut agendalle.

Linkkivero valeuutisten edistäjänä
Piraattien meppi Julia Reda nosti EurActivin haastattelussa esiin huolensa siitä että linkkivero, vaikeuttaessaan oikeiden journalististen sisältöjen käyttöä, myös samalla vahvistaisi valeuutissivustojen asemaa.

Tämä huoli on helppo ymmärtää: Aikana jolloin valkoisen talon tiedottajakin tarjoilee vaihtoehtoisia faktoja on erittäin vastuutonta vaikeuttaa pääsyä journalististen sisältöjen pariin.

Lue lisää:
Redan haastattelu: http://www.euractiv.com/…/reda-eucopyright-reform-would-be…/
Save the link – kampanja: https://savethelink.org/