Valtuustoaloitteet
- Ikärajoista luopuminen kirjastojen omatoimikäytössä
- Jyväskylässä kirjastojen omatoimikäyttö (eli palveluiden käyttö ns. itsepalveluaikana jolloin paikalla ei ole henkilökuntaa) oli rajattu vain täysi-ikäisille. Etenkin lähiöissä jatkuvasti suurempi osuus kirjastojen aukioloajoista on omatoimiaikaa, joten tärkeää mahdollistaa käyttö myös alaikäisille.
- Lopputulos: Jyväskylä luopui ikärajoista
- Avoimuutta lautakuntien kokouksiin (Yhdessä Irina Tuokon kanssa)
- Valtuuston kokouksia saa seurata kuka tahansa. Lautakunnat käyttävät huomattavaa valtaa, mutta kokoustavat suljettujen ovien takana. Valtuustoaloite toivoi avoimia + nettiin striimattuja kokouksia myös lautakunnille.
- Lopputulos: Kaupunki antoi lautakunnille suosituksen kokeilla avoimia kokouksia oman harkintansa mukaan. Usea lautakunta on kokeillut avoimia kokouksia, mutta tarvitaan lisää työtä toiminnan vakiinnuttamiseksi.
- Verkkovälitteisyys avuksi julkiseen terveydenhuoltoon (Yhdessä Liisa Kuparisen ja Antti Törmälän kanssa)
- Halusimme Jyväskylään mahdollisuuden verkkovälitteiseen asiointiin terveskeskuksille. Verkkovälitteisyys olisi hyödyksi esimerkiksi tilanteissa, joissa työssäkäyvä vanhempi joutuu jäämään hoitamaan sairasta lasta kotiin ja tarvitsee tästä todistuksen työnantajalle sekä monien seurantaa vaativien sairauksien hoidossa.
- Lopputulos: Jyväskylä toteutti kokeilun verkkovälitteisestä asioinnista, joka myöhemmin laajeni pysyväksi käytännöksi.
- Jyväskylä ihmislähtöisen digitalisaation edelläkävijäksi
- Ulkoistamme yhä enemmän tiedon analysointia sekä päätös- tai ohjausvaltaa erilaisille edistynyttä analytiikkaa, ja jatkossa enenevissä määrin myös tekoälyä hyödyntäville ratkaisuille. Yhtenä osana aloitteessa toivottiin eettisten periaatteiden määrittelyä, noudattamista ja viestimistä edistynyttä analytiikkaa ja tekoälyä hyödynnettäessä. Näiden työkalujen avoimuus ja luotettavuus ovat tämän vuosikymmenen suuria yhteiskunnallisia kysymyksiä ja avoimuuden strategiassaan keskeiseksi arvoksi nostavan Jyväskylän tuleekin aktiivisesti toimia avoimien käytäntöjen vakiinnuttamiseksi.
- Lopputulos: Jyväskylän kaupungilla käynnistyneet datan ja tietojärjestelmien turvallisuutta, tietosuojaa, käytettävyyttä ja saavutettavuutta edistävät kehityshankkeet edistävät myös tiedon jakoa ja hyödynnettävyyttä OmaData periaatteiden mukaisesti. OmaData- periaate nähdään Jyväskylän kaupungilla kannattavaksi suuntaviivaksi palvelujen kehittämiseksi