Puheenvuoro: Vaikuttavuutta ja yhteistyötä osallisuustyöhön

Puheenvuoro osallisuusohjelmasta käydysssä keskustelussa.
Tldr – keskeiset pointit, koko puheenvuoro alla

  1. Tehdään asukkaiden ja yhteisöjen vaikuttamistyö näkyväksi ja kunnioitetaan aktiivisuutta kaupungin omalla aktiivisuudella: Joko kertomalla mihin toimenpiteisiin aloite tai palaute johtaa tai jos ei johda niin miksi ei
  2. Läpinäkyvyyttä valmisteluun: Kootaan tieto kaupunkiorganisaatiossa tapahtuvasta päätöksenteon valmistelusta ja kehittämistyöstä helposti seurattavaan muotoon siten että on helppo seurata mitä tapahtuu ja vaikuttaa asioihin oikea-aikaisesti
  3. Panostetaan yhteistyöhön: Ei voida olettaa että ihmiset tietävät kuuluuko jokin asia kunnan, hyvinvointialueen, aluehallintoviraston vai ELY -keskuksen vastuulle. Rakennetaan sellaista yhteistä osallisuustyötä eri julkisen sektorin toimijoiden välille että palautteet kehittämisehdotukset löytävät oikeaan osoitteeseen.

Puheenvuoro:
Demokratian kannalta yksi aivan tärkeimmistä asioista on, että ihmiset kokevat voivansa vaikuttaa heitä ja heidän läheisiään koskeviin asioihin. Kuntalain 22§ velvoittaa valtuuston pitämään huolta kuntalaisten monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä.

Toivon että jatkossa pystymme kiinnittämään yhä enemmän huomiota lakitekstin sanaan vaikuttavat. Harva asia on nimittäin niin turhauttavaa ja vaikuttamisintoa ja aktiivisuutta latistavaa kuin se, että annettuun palautteeseen, ideoihin, huoliin tai kehittämiskohteisiin vastataan hiljaisuudella tai asia katoaa koneistoon etkä voi tietää miten asia etenee, jos etenee.


Tehdään asukkaiden ja yhteisöjen aktiivisuudesta ja innosta rakentaa parempaa Jyväskylää yhteistyössä virkahenkilöstön ja luottamushenkilöiden kanssa entistä näkyvämpää. Kootaan tieto erilaisista palautteista, aloitteista ja kehittämisideoista – ja niihin annetuista vastauksista ja mahdollisesti seuranneista toimenpiteistä helposti selattavaan muotoon. Yhtälailla on tärkeää koota entistä selkeämpään ja helpommin seurattavaan muotoon kaikkea sitä valmistelua ja kehittämistyötä jota kaupunkiorganisaation eri lokeroissa tapahtuu. Koska mitenpä osaat ottaa kantaa tai vaikuttaa oikea-aikaisesti jos et tiedä mitä on tapahtumassa?


Tietenkään kaikki palaute tai kaikki aloitteet eivät ole sellaisia, että ne johtavat toimenpiteisiin – se ei ole fiksua eikä edes mahdollista – mutta palautteen tai ideoiden antajat ansaitsevat kyllä vastauksen – ja perustelut sille miksi toimenpiteisiin ei ryhdytä.


Jatkossa osallisuustyössä on syytä kiinnittää erityistä huomiota yhteistyöhön – sekä kaupungin eri toimialojen välillä että hallintorajat ylittäen muiden julkisen sektorin toimijoiden kanssa. Ei ole kohtuullista olettaa, että asukkaat ja alueella toimivat yhteisöt tietävät tai itse selvittävät kuuluuko jokin yksityiskohta kunnan, hyvinvointialueen, aluehallintoviraston vai ELY-keskuksen vastuulle – eikä ihmisiä tule pompotella eri toimijoiden välillä vaan rakentaa yhteisiä osallisuusrakenteita siten, että osallistuminen yhteisiin asioihin vaikuttamiseen on helppoa. Tästä hyvä esimerkki oli toissaviikkoinen asuinalueilta Jyskän koululla, jossa asukkaiden kanssa keskustelemassa oli kaupungin henkilökunnan ja luottamushenkilöiden lisäksi myös poliisin ja ELY- keskuksen edustajat. Kiitos, tätä lisää.