Nopeat ajatukset Brexitistä

Takana jännittävä yö ääntenlaskennan edistymistä seuratessa. Tässä muutamia nopeita ajatuksia siitä miten tulos vaikuttaa jatkossa:

1) Kaiken keskiössä on epävarmuus

Vastaavaa ei ole EU:ssa tapahtunut, joten kukaan ei loppupeleistä tiedä, miten kuvio ratkeaa. Tämän epävarmuuden näemme heijastuvan esimerkiksi tämän päivän pörssikursseissa. Voi olla että Britannia saa tulevan kahden vuoden neuvotteluikkunan aikana rakennettua hyvät sopimukset EU:n kanssa; tai sitten ei. Brittien kansainvälisen kaupan kannalta hyvä sopimus voi jättää britit kiusalliseen tilanteeseen, jossa joutuvat joka tapauksessa noudattamaan suurta osaa EU -lainsäädännöstä vapaakauppalainsäädännöstä johtuen.

2) Kuka johtaa jatkossa?

David Cameron eroaa, joten konservatiivien on etsittävä keskuudestaan uusi johtaja. EU-äänestys jakoi puolueen kannattajat ja parlamenttiedustajat vahvasti kahteen leiriin. Seuraavalla pääministerillä, kuka hän ikinä onkaan, on edessään erittäin vaikea työ puolueen yhdistämiseksi. Labourilla ei ole sen helpompaa. Puolueen johto oli vahvasti EU:ssa pysymisen takana, mutta monilla puolueen kannatuksen kannalta keskeisillä alueilla eroamisen kannattajat menestyivät erinomaisesti.

3) Jakautunut kuningaskunta

Mielipiteet jakautuivat voimakkaasti alueittain ja äänestäjien iän mukaan. Skotlanti ja Pohjois-Irlanti äänestivät EU-jäsenyyden puolesta, Wales ja Lontoon ulkopuolinen Englanti vastaan. Myös ikä vaikuttaisi muodostaneen selkeän jakolinjan: nuoret puolesta, iäkkäämmät vastaan. Sisäpoliittisesti EU-eroprosessi tulee varmasti olemaan kiusallinen puolin ja toisin. Saako tuleva hallitus yhdistettyä kansan vai sytyttääkö brexit kipinän esimerkiksi uudelle äänestykselle Skotlannin itsenäisyydestä. Myös huikea ero Lontoon ja muun Englannin välillä aiheuttanee harmaita hiuksia päättäjille.

4) Mitä tekee EU

Tämä on tietekin Suomenkin näkökulmasta tärkeä kysymys. Tälläisen tuloksen jälkeen on itsestään selvää, että EU:n pitää kyetä uudistumaan ja vakuuttamaan jäsenmaat unionin merkityksestä. Vaikka bremain-puoli olisi voittanut niukasti, olisi tilanne joka tapauksessa täytynyt ottaa vakavasti. Britannian ero heikentää unionia taloudellisesti, mutta toisaalta hankalan EU-suhteen aina omanneen Britannian ero voisi myös helpottaa sisäistä päätöksentekoa. On myös mielenkiintoista seurata, miten unionin sisäiset valtasuhteet muuttuvat: Saksa ja Ranska ovat todennäköisiä voittajia, kun taas euroon kuulumattomille EU-maille Britannia on puntansa kanssa ollut erittäin arvokas liittolainen.

Elämme jännittäviä aikoja

Arto Lampila

Varapuheenjohtaja

Piraattipuolue