Ministeriön työryhmältä väärä lääke oikeaan tautiin

Yle uutisoi tänään oikeusministeriön työryhmän esityksestä maksaa puoluetukea myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille: Linkki ylen uutiseen
On hienoa että oikeusministeriössä tiedostetaan tarve tehdä jotain poliittista kenttää vääristävälle puoluetuelle. Valitettavaa sen sijaan on se että oikeusministeriön ehdotus ei muuttaisi käytännössä yhtään mitään. Työryhmä siis on ehdottanut että vähintään kahden prosentin kannatuksen saaneet puolueet saisivat puoluetukea vaikka eivät pääsisi eduskuntaan. Miksi tämä ei muuttaisi mitään?

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet eivät saa yli kahden prosentin valtakunnallista kannatusta yhdestä todella merkittävästä syystä: ne muuttuvat eduskuntapuolueiksi ennen kuin saavuttavat kahden prosentin rajapyykin. Nopealla vaalitilastojen kahlaamisella, johon myös toivoisi ministeriön virkamiesten kykenevän, löytyi seuraavaa:

Uudet ryhmät ovat nousseet eduskuntaan seuraavilla kannatusluvuilla:
Ekologinen puolue vihreät 0,28 % (vaaliliitto)
Remonttiryhmä 1,06%
Vihreä liitto 1.47% (suoraan 2 paikkaa)
Liberaalit (paluu eduskuntaan yhdellä paikalla) 0,78%
Perussuomalaiset 0,99%

Toinen pikainen vaalitulosten kahlaamiskierros kertoi että Piraattipuolueen näissä vaaleissa saavuttama 0,845% on paras eduskunnan ulkopuolelle jääneen ryhmän tulos 2000-luvun aikana.
Tämä on siis muutosehdotus joka ei tule vaikuttamaan mitenkään, mihinkään – ellei jotain todella hämmentävää tapahdu.
Sen sijaan viime eduskunnan viime metreillä lähetekeskustelussa ollut aloite reilummasta puoluetuesta: http://reilumpi.puoluetuki.fi/ esittelee mallin, joka oikeasti vaikuttaisi puolueiden rahoitukseen ja parantaisi myös eduskunnan ulkopuolisten puolueiden asemaa. Nyt siis vain uudet kansanedustajat hommiin ja reilumpaa puoluetukea edistämään.