Kamppailua sääntelyä vastaan

Näin vaalien lähestyessä vaalivankkureita kaivetaan taas tallin perukoilta ja yksi suosikkimenopeleistä onkin turhan byrokratian vähentäminen. Keskusta avasi eilen pelinsä tällä kentällä kampanjallaan Sata ja yksi ehdotusta turhan byrokratian poistamiseksi.Tavallaan on aina positivista kuulla että tahtoa sääntelyn ja paperinpyörittämisen vähentämiseen on – valitettavasti sisäinen pessimistini suhtautuu näihin avauksiin erittäin suurella varauksella.

”Mutta etkö sitten halua vähentää turhaa byrokratiaa”

Haluan tietenkin, mutta en vain jaksa uskoa että suuret puolueet saavat mitään oikeasti merkittävää aikaan tällä sektorilla – ainakaan sellaisella aikavälillä että se minun elämääni ehtisi yksinkertaistamaan.

Keskustan lista sisältää useampiakin oikeansuuntaisia avauksia mutta ilmeisesti lista on uhannut jäädä lyhyeksi koska seassa on myös aika paljon naurettavaa hienosäätöä ja näpertelyä.

Tässäpä muutama poiminta:

11. Kauppojen aukioloaikoja pitäisi joustavoittaa siten, että kauppa voisi pitää vuodessa korkeintaan viisi liikeaikalain rajoitusten yli menevää aukiolopäivää.
Ettäkö kokonaista viisi päivää vuodessa? Piraattipuolue haluaa poistaa kauppojen ja palveluiden aukioloaikojen sääntelyn kokonaan.

85. Sisävesiliikenteen toimintaedellytyksiä ei pidä vaarantaa uusilla ylikireillä turvamääräyksillä.
Ilmeisesti uusista rajoituksista kieltäytyminenkin on jo sääntelyn vähentämistä.

87. Tähtisadetikkujen 18-vuoden ikärajavaatimuksesta on luovuttava.
Eikö ne edes ajattele lapsia!!!

Keskustan ehdotukset ovat luettavissa täältä.

Keskeisin kysymys kaikessa byrokratiakeskustelussa on kuitenkin turhan byrokratian käsitteeseen hirttäytyminen. Kaikelle sääntelylle ja byrokratialle löytyy kyllä syitä, selityksiä ja perusteluja kun oikein kaivamalla kaivetaan. (Vähintään karsimisesta älähtävät ne toimijat joiden palkat ovat kiinni säädösten olemassaolosta).

Piraatit haluavat kyseenalaistaa sääntelyn mielekkyyden paljon perustavammalla tasolla. Emme halua parin päivän muutoksia aukioloaikoihin – haluamme jättää päätöksen aukioloajoista yrityksille. Pienpanimoiden myyntimahdollisuuksien lisääminen on kiva – alkon monopolin purkaminen parempi. Yhden luukun periaate tuissa vähentää paperisotkuja – perustulo poistaa ne. Ja niin edelleen.

Piraattipuolueen mielestä politiikan lähtökohtana tulee olla yksilönvapaus. Jokaisella on oltava vapaus toimia haluamallaan tavalla kunhan ei rajoita muiden vapauksia. Piraattipuolue vastustaa holhousyhteiskuntaa, jossa valtio puuttuu yksityiskohtaisesti jokaiseen elämän osa-alueeseen.