Eläkepopulismia Keuruulla

Julkaistu Suur-Keuruussa 20.10. vastauksena Esko Järvenpään kirjoitukseeen (lue se täältä)

Esko Järvenpää (ps) sortuu halpaan populismiin tällä palstalla kirjoituksessaan ”eläkeindeksin päivitys”.
Suomen senioriliikkeen taitetun indeksin purkamista ajava kansalaisaloitte saadaan pian eduskuntakäsittelyyn ja jokaisen yli 50 000 nimeä keränneen aloitteen tavoin se ansaitsee tulla käsitellyksin asianmukaisesti. Valitettavasti vain sekä itse aloite, että Järvenpään kirjoitus perustuvat samoihin, jo lukuisia kertoja virheellisiksi osoitettuihin väitteisiin.

Aloite vetoaa eläkerahastoissa tällä hetkellä oleviin varoihin ja köyhien eläkeläisten hankalaan tilanteeseen ja vaatii työeläkeindeksin muuttamista täysin palkkojen kehitystä seuraavaksi. (Nykyisin 80% painoarvo kuluttajahintojen kehityksellä ja 20% ansiotasoilla.)

Vaatimus on ongelmallinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin eläkejärjestelmän asiantuntijat ovat toistuvasti todenneet että muutos johtaisi eläkevarantojen romahtamiseen muutamassa vuosikymmenessä. Tämän estäminen vaatisi sekä massiivisia korotuksia eläkemaksuihin että vanhuuseläkkeen ikärajan nostamista. Toisekseen indeksimuutos ei auta köyhimpiä eläkeläisiä. Pienituloisimmat eläkeläiset elävät takuueläkkeen tai kansaneläkkeen ja pienen työeläkkeen varassa. Työeläkeindeksi ei vaikuta kansaneläkkeeseen tai takuueläkkeeseen, niiden tarkistamiseen käytetään kansaneläkeindeksiä. Muutoksesta hyötyisivätkin ensisijaisesti hyvätuloiset eläkeläiset.

Eläkeläisköyhyys on todellinen ja vakava ongelma, mutta sitä ei ratkaista jakamalla nuorten eläketurvaan tarvittavia rahoja hyvätuloisille eläkeläisille.